Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Proč přesně potřebujeme s lichvou zatočit? Abychom vychovali další generace nezodpovědných dlužníků? Dlužníci jsou v tomto směru lehkomyslní, protože se zákon neustále staví na jejich stranu a naopak z věřitelů dělá pomalu zločince. Ze všeho nejvíc dlužníky poškozuje právě to, že jim stát neustále slibuje, jak "zatočí" s lichvou. S lichvou není třeba točit, stačí říct, každý kdo si půjčí, činí tak výhradně na svoje riziko a také to dodržet, to byste se divil, jak rychle by to mnohé dlužníky dokázalo naučit finanční gramotnosti.

2 0
možnosti
Foto

Lichva je dobrovolná směna dvou stran a proto by neměla být zakazována.

1 0
možnosti
MH

To není až tak pravda. Jedna strana je často ve špatné situaci a jen proto na špatnou lichvu přistoupí.

Jak článek uvádí, je to starý problém a byl i v pradávných dobách. Např. proto půjčky na úrok jsou zakázány Bohem v bibli (Starý zákon).

0 0
možnosti
VH

Nelegální lichvu nebudeme umět účinně potírat. Ostatně sám to v celém blogu tvrdíte a argumentačně podpíráte. Takže nebudeme. Žádný, opakuji žádný zákon nezabrání nezákonné činnosti. Proto ještě není takový zákon špatný.

Příklady: Zákon nezabrání jízdě na červenou ani předjíždění přes dvojitou plnou. Zákon nezabrání šíření drog. Zákon nezabrání neregistrovaným půjčkám, často s lichvářskými podmínkami.

Závěr: Takže o čem ten blog vlastně je?

0 1
možnosti
TM

T12o59m34á26š 59M22a80r74e84k

11. 11. 2016 12:07

To mi připadá celkem jasne. Je o tom, že jsou mozna další opatření, která umožní lichvu definovat a tedy alespoň v některých případech také trestat. Mam pocit, ze to je napsané vcelku srozumitelne.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS