Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

To, o čem autor píše, není novinka a každý větší investor (spekulant) má jistě myšlenky autora "zmáknuté".

Je jen otázkou, jak dlouho bude působit efekt pohybující se koruny nahoru a dolů.

0 0
možnosti
LC

Co nastane uvidíme a každý názor je spíše přáním autora. Z celé té intervenční lapálie jsem ale získal nový poznatek o úloze ČNB ... udržovat inflaci, tedy devalvovat měnu (a tisíckrát to můžete pojmenovávat jinak), kterou ji stát svěřil k opatrování.

1 0
možnosti
VV

Mozna Marburg, nebo Rasch.

0 0
možnosti
FS

Druhou velkou "legrací" v tomto divadle ohledně srážení kurzu koruny je vyhlašování míry inflace (měřené Českým statistickým úřadem) za absolutně přesný ukazatel, na nějž se ČNB soustavně odvolává. Přitom jde o velmi těžko vypočítatelné a neustále se pohybující se souhrny zprůměrovaných pár položek maloobchodních i velkoobchodních cen v naprosto nepřesně vybraných "spotřebních" koších. Stačí, aby si nějaký statistik usmyslel a např. řekl, že podíl peněz utracených za zahraniční zájezdy bude ve spotřebním koši významně poroste a bude takový a takový (protože v posledních dvou létech tomu tak bylo). Pak stačí jedna krize v arabském světě či krize ve stavební výrobě a a celý výpočet je na vodě.

Za samostatnou kritickou poznámku by stálo další využívání "zlatého telete" míry inflace k navázání dalších ukazatelů bez ohledu na jejich účel - např. zvyšování penzí podle míry inflace. Prostě důchodci mají většinou smůlu, protože inflace není, neboť výrazně zlevnily dovolené v zahraničí a letenky do zámoří, které ve zprůměrované koši "pro všechny" určitě hrají solidní podíl.

0 0
možnosti
FS

Pane Smrčko nesmíte přeskakovat historii. Na počátku tohoto tance byla slavná investiční skupina PPF, která chtěla provádět velké nákupy v ČR oceněné v českých korunách (a taky je provedla) a platila v eurech, tudíž potřebovala silné euro a slabou korunu.....

2 2
možnosti

Opravdu si nemyslím, že toto byl ten hlavní důvod. A navíc to bylo trošku jinak, co si pamatuji.

0 1
možnosti
HB

Tak tolik praví teorie... a teď se zkusme podívat na praxi - viz konec kurzového závazku ve Švýcarsku.

3 0
možnosti

V případě Švýcarska byl mnohem větší tlak na růst franku během i před intervencemi. Hlavně protože švýcarský frank se ve velkém používá v zahraničí jako rezervní měna, což se české koruny skoro netýká. Můj osobní odhad je posílení koruny o 5-10 %..

0 0
možnosti
VB

Já bych řekl, že "mnoho „analytiků“ i „expertů“ (ekonomicky vzdělaných i naprosto nevzdělaných)" rádoby analytiků, režimních ekonomů, začalo hned obhajovat nesmyslné intervence ČNB.

Papouškujete to co všichni, inflace je dobrá, deflace je špatná. Přitom tato slova mají úplně jiný význam (inflace, nafukování peněžní zásoby činí cca 10% ročně). Přitom pohyby cen (ve vaší mluvě deflace a inflace) jsou pouze projevem dějů v hospodářství (nechytejte mě za slovo).

Radovat se ze zdražování je stejně hloupé jako mít potěšení ze zvyšujícího se počtu mrtvých na silnicích. Každý duševně zdravý člověk si chce za stejnou sumu peněz koupit více zboží, nikoliv méně.

Zdroj: http://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=581228

V deflaci rostla Anglie 100 let, Česko mělo růst HDP 2015 4,3 %. To je důkaz, že tyto argumenty jsou nesmysly.

4 2
možnosti
IC

O jaké deflaci v Anglii mluvíte? https://www.patria.cz/zpravodajstvi/2914818/velka-britanie-mira-inflace-poprve-od-roku-1960-pod-nulou.html

A ČR kterou zmiňujete, měla v roce 2015 inflaci 0,3%, tedy žádnou deflaci!!

1 0
možnosti
ZB

Spekulanti si jistě počkají na posílení koruny, to čekání ale nebude dlouhé po skončení intervencí ČNB, dle mého názoru nastane velmi rychle a razantně. Takže zbavovat se korun je bláhové, naopak se očekává jejich další nákup a tím další posílení koruny. ČNB neměla nikdy intervenovat, byla to velká chyba.

6 0
možnosti
BH

Když se něco dlouho masivně tvrdí, tak výsledek bývá právě opačný. Věci se daj do pohybu (laviny) hned jak se zjistí že vytištěné papírky nejsou podložené hodnotou a to jak CZK tak eura. To bude fičák!!

3 0
možnosti
JR

Co se stane, to nikdo neví...ale pokud je koruna fundamentálně a dlouhodobě podhodnocena, tak by se podle mě kurs měl ustálit okolo očekávané fundamentálně podložené úrovně z dlouhodobějšího hlediska...uvidíme...podle mě koruna posílí...a to možná i hodně

1 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky