Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P78e53t13r 89B79u82r93i57a41n

21. 8. 2018 12:52

Pro ekonomy s VŠ: pokud se dotáhne minimální mzda na 50% té průměrné, zvýší se tím celková průměrná mzda. Pokud se zvýší průměrná, bude třeba dorovnat tu minimální na 50%. Tím se nám ovšem zvýší ta průměrná a bude třeba dorovnat tu minimální...atd. Trh pláče, protože už vůbec nezáleží na jeho vývoji, ale na tom, co se zrovna levičákovi vylíhne v hlavě.

Socani opět vymysleli hezké inflační perpetum mobile.

2 0
možnosti
VH

Je to horší. Pokud se zvýší minimální mzda, nutně se zvýší celá (nebo alespoň přvážná část) mzdová soustava podniku. Protože prostě když zvýšíme uklizečkám, musíme zvýšit i jejich parťačce. Takže inflační spirála na plné obrátky!!

Malá poznámka: Vysoká inflace má kladný dopad na relativní zadlužení státu - můžeme tedy vytvářet parádní schodky!

1 0
možnosti
Foto

Kam to může dospět, když ekonomii vyučují lidé s bolševickým smýšlením?

3 0
možnosti
RC

no kam... podivejte se na Malacovou... pry vystudovala prestizni skoly (podle MZ)

1 0
možnosti
VH

Největší nesmysl Vašeho tvrzení: "Ona je to totiž matematická zákonitost daná decilovým rozložením mezd v ekonomice, gaussovskou křivkou .....". Není, pane Smrčko a ani být nemůže.

1. Skutečnost: gausova křivka(GK) je zcela rovnoměrné rozložení prvků, s maximem, průměrem a medián v úrovni 50 % (v reálu řekněme cca 50 %). To zcela evidentně pro mzdy nikde na světe neplatí.

Na okraj: když je to zákonitost, proč je dobré ji znásilňovat?

2. Mzdy mají tu vlastnost, že mají ohraničené minimum (obecně nulou, případně minimální mzdou) a neomezené maximum. Statistika ví, že v tomto případě je zcela obecně vždy rozložení prvků odchylné od GK v tom směru, že průměr je vyšší, než medián. Takže žádná GK.

3. Vždy jsem vykládal žákům středních škol či kolegům bez znalosti ekonomie či statistiky, proč "na průměr mezd dosáhne jen 30 % zaměstnanců". Prostě proto, že na stavbě je nejvíc přidavačů (s nejnižší mzdou), méně kvalifikovaných zedníků, jen jeden polír a stavbyvedoucí na několik staveb. Posluchači většinou pochopili.

Makroekonomicky se možná zdá výborným nápadem navázat minimální mzdu na mzdu průměrnou. Byla by to pravda, kdyby se jednalo vždy o mzdy v jednotlivých oborech (bankovnictví, výroba aut vers. např. zemědělství, stavebnictví). Pokud je do růstu průměrné mzdy započten i nárůst vládního rozhazování na úrovni 10 až 15 (16) procent, nutně bude minimální mzda dříve či později pro mnohé obory nadhodnocena.

A nakonec: proč je ta správná relativní hodnota minimální mzdy 50 % průměrné? Ještě před měsícem to bylo 40 % a pak krátce 42 %. Důvod je jediný odborářští bossové a socialističtí potřebují uplatit své ovečky. Zejména Hamáček a spol. jsou šílení z propadu preferencí.

Proto se ptám, není to málo, Luboši Smrčku? Vždyť 75 % by tak krásně mzdy zglajšaltovalo!! Už jsme to zažili. I to, jak rychle hospodářství v takovém případě upadalo.

2 0
možnosti
TM

Není náhodou gaussovské rozložení IQ a v méně vyhroceném vztahu také vzdělání? Já tedy myslím, že ano. A k tomu střílení padesát procent se tam autor přece vyjadřuje...

0 0
možnosti
MB

Člověk je Zvláštním druhem zboží a vstupuje na trh. Tam je poptáván a oceňován. Všechny atributy jsou v platnosti - jeho užitné vlastnosti, dovednosti, nedostatek. Výslednicí, je jeho příjem. V podstatě ochota - Za kterou je nakloněn, se "Prodat". Ideový nesmysl dirigismu - oblíbený nástroj "Skrytého zdaňování". Odsud pak vzorec odvodů Sociálního a Zdravotního pojištění. Následný vznik paradoxů - Maláčová žije v domnění, že vyšší mzda Státních úředníků přivodí ČR příjmové blaho - Průměrný příjerm ve Státním je vyšší jako u těch, kteří je živí - Privát. Logicky to spustí reakci. Ti, s navyšovanou Minimální mzdou - Budou propuštěni jako první. Jistý klad, uspíší to automatizaci a technologický pokrok. Viz bývalý vtip v Dikobraze - Muž v obleku doma smutní - Mámo hrůza, nahradili mne kalkulačkou ... :-)

1 0
možnosti
RC

1) Na zacatku jste psal, ze rikate studentum, ze se na vec nemaji divat ideologicky, ale sam jste to pritom udelal.

2) kdyz Marxova prisla se 40% poptaval jsem analyzu, ktera rekne, ze prave tohle cislo je vhodne. Takovou analyzou ale neni to, ze to tak maji ostatni.

3) zadnou analyzu mi nikdo nikdy neukazal, ale cislo se najednou zvysilo na 50%

4) navazanost na prumernou mzdu samo o sobe uz tu prumernou mzdu zveda. Jinymi slovy, neustale zajistuje rust minimalni mzdy bez jakychkoliv ekonomickych zduvodneni

2 0
možnosti
VH

Jakou anylýzu pro znásilnění ekonomických zákonitostí?

0 0
možnosti
Foto

Každé zvýšení minimální mzdy má negativní důsledky pro podnikatele a stát. Se zvýšením minimální mzdy se zároveň zvedají zaručené mzdy u jednotlivých profesí. Zvýší se odvody za zaměstnance. Zdravotní a sociální pojištění, které platí zaměstnavatel za zaměstnance. Zvýší se zdravotní a sociální pojištění pro podnikatele (OSVČ).Minimální mzda je minimálním vyměřovacím základem zdravotního pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů (OBZP). Zvýší se sociální dávky, nemakačenkové budou brát více peněz. Každé zvýšení minimální mzdy může vést k rozšíření šedé ekonomiky. Každé zvýšení minimální mzdy vede ke zvýšení nezaměstnanosti v České republice.

2 0
možnosti
JK

Ještě nidky se nepotvrdila větší nezaměstnanost při zvyšování min. mezd. A kdo není schopen zaplatit ani to minimum, nemá na trhu práce co dělat.

1 0
možnosti
TB

Použití pojmu "příjmové nůžky" samo o sobě je bolševismus a srovnávat ho s Marií Antoinettou je hluboká demagogie. Pro normálního člověka je podstatná celková průměrná životním úroveň a neklade před ni rovnost, jinak místo nerovného bohatství vytvoří leda rovnou bídu. Natož myslet si, že si firmy budou moci dovolit za pár let platit kopáčům 17 000.

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky