Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Vcelku bych souhlasil, avšak mám výhrady k úvahám o smyslu existence platů pod hranicí chudoby. Tyto úvahy mají smysl pouze u toho, kdo má jen tento nízký příjem a nic jiného dalšího.

Pokud ovšem někdo má takový příjem pouze jako doplněk, pak s tím nemám problém. Existují zaměstnání, které moc dobře placené nejsou, ale zároveň dávají pracovníkům dost volnosti. Takové pozice jsou vhodné např. pro studenty, kteří mohou volných chvil využít k přípravě na zkoušky. Nevidím žádný dobrý důvod jim to zakazovat.

0 0
možnosti
Foto

Minimální mzda je jen další ze způsobů, jakým vládnoucí kasta dokáže vyrazit ze společnosti nějaké koruny navíc pro své vlastní potřeby.

0 0
možnosti
Foto

J82i91ř46í 83K81i42n49d64l

21. 11. 2018 12:20

Vliv minimální mzdy na chudobu jen velmi malý. Částečně tomu tak je proto, že lidé žijící pod hranicí chudoby na navýšení minimální mzdy nevydělají, lépe řečeno se ho neúčastní, neboť jsou nezaměstnaní. A částečně také proto, že vyšší náklady na pracovní sílu zdražují výstup podniku, což ve finále znamená dražší zboží a služby také pro chudou část populace. Ta ovšem zdražování pocítí nejvíce. Hlavním důvodem "nefunkčnosti" institutu minimální mzdy v boji s chudobou je fakt, že pracovníci, kteří pracují za minimální mzdu, nejsou chudí anespadají pod hranici chudoby. V ČR minimální mzdu pobírají 2 % pracovní síly a navíc z této skupiny je téměř třetina 30 % studentů středních škol. Ti pod hranici chudoby ve většině případů nespadají, za minimální mzdu si totiž jen přivydělávají. Logicky jsou za jejich výživu odpovědní rodiče.

0 0
možnosti
MS

Rozumný článek R^

0 0
možnosti
VH

Když píšeme o hranici (prahu) chudoby, měli bychom samozřejmě říci, podle jakého klíče je stanovena. Ta, se kterou se nyní běžně operuje (neboť se "hodí"), je definice Eurostatu - 60 % mediánu.

Velmi respektovaná organizace OECD (respektovaná dávno před vznikem Eurostatu) má jinou definici - 50 % mediánu. Pokud tedy budeme vycházet z definice OECD (a proč ne, v jiných ukazatelích ji plně respektujeme), bude loňský práh chudoby jednotlivce 9 330 Kč.

Nechci polemizovat, který ukazatel je správný. Správné jsou totiž oba. Chci jen ukázat, že z praktického hlediska je práh chudoby hausnumerem. Prostě tato hodnota byla stanovena pouze pro statistické účely, z hlediska praktického nemá žádný význam. Lze s ním (politicky, populisticky) argumentovat, ale jsou to jen řeči.

Ostatně - proč ne 45 % mediánu, nebo 2/3 mediánu? (Odpovím si sám: protože statistikům bylo relativně jedno, jaké číslo stanoví. Jde o to, aby bylo fixní a mohlo být sledováno, zda se zvyšuje či snižuje množství lidí "kdesi dole". O vztah k reálné chudobě nejde.)

0 0
možnosti
Foto

Z minimální mzdy zbohatne stát, protože se sníží rozdíl mezi přiznanou a vyplácenou mzdou a zvýší se výběr daně a platba pojistného. Protože se současně zvyšují důchody a průměrné příjmy, lze čekat vyšší inflaci a na reálné příjmy to časem nebude mít žádný vliv.

0 0
možnosti
Foto

Původní význam pojmu minimální mzda za R.-U. byl zcela jiný: Byla to výše mzdy, která nebyla zdaňována. Tedy zaměstnanec třeba s 13 000 mzdou neplatil žádnou daň z příjmu.

0 0
možnosti
VV

? Za R-U pane docente? Nejak tomu nerozum. 13 000 nemel za rok ani ten okresni hejtman.

0 0
možnosti

Váš perex vnímám jako doklad toho, že žijeme ve virtuální, neskutečné společnosti. Doplním jen, že naše vztahy i naše zdravotní péče se stávají virtuální... A to se všemi negativními důsledky! :-)

0 0
možnosti
BH

Konečně je jednou konstatováno, že nikdo nezkrachuje.

Buď je ta konkrétní práce potřeba, tak ať je řádně zaplacena, nebo potřeba není, tak přeci nebudu zaměstnávat.

Samozřejmě ať je rozdíl ve mzdách, ale ani ten nejšpičkovější chirurg nic neudělá bez uklizeného sálu. Opravdu je desetkrát a více hodnotnějším člověkem?

Jinak třeba prodejní cena nemovitosti se neodvíjí od mzdy posledního dělníka na stavbě, ale výlučně od schopnosti a ochoty kupce vysolit požadované many.

0 0
možnosti
VH

Díky za poslední větu. Stejně se hodnotí i cena práce - od ochoty zaměstnavatele vysolit požadované prachy.

2 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 18,39
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky