Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

J85i60r63i 20T23i82c44h29y

20. 12. 2018 16:05

Silne a mylne jste si to zjednodusil.

0 0
možnosti
Foto

Ke konci 2. světové války žilo v Evropě asi půl miliardy lidí a v Africe asi 250 milionů. Dnes žije v Africe asi 1,2 miliardy lidí, zatímco v Evropě se ok konce války počet obyvatel zvýšil jen málo. Migrační potenciál Afriky je tedy obrovský.

To je asi větší příčina než "důsledky kolonialismu a vykořisťování". A jen tak mimochodem, proč kdysi chudé země z jihovýchodu Asie se dnes dynamicky rozvíjejí?

3 0
možnosti
KK

S těma novinama sice máte pravdu, mnohem spíš to chodí tak, že Ali potká kamaráda a ten mu řekně, že jeho bratranec se dostal do Německa a má se tam skvěle, bílí ho živí a protože dotyčný umí sotva psát, tak asi budou hodně dlouho, ale na principu, že ta informace je dominantní v rozhodnutí vydat se do EU to nic nemění. :-/

Co se týká vašeho ekonomického pohledu ten taky vypadá na papíře zajímavě, ale když bychom se podívali na realitu, tak tipuji, že vámi oslavované odbourání celních a dotačních bariér nemusí pomoct vůbec ničemu.

Schválně, co vy byste si tak od afričanů koupil mimo suroviny?

Já asi nic. Kontinent je neuvěřitelně technologicky zaostalý a většina lidí si raději koupí něco dražšího Německého, Francouzského, Italského zkrátka ze země kde má povědomí, že dodržují přísné normy.

Silnější bariéra než cla je hlavně lpění na certifikacích.

Já vidím jedinou cestu, západ musí do Afriky investovat, stavět tam fabriky a zakládat firmy a afričany naučit makat a odvádět kvalitní práci. :-/

2 0
možnosti
JS

Investovat do Afriky, stavet fabriky, dnes muze jen silenec. Priklad: Zimbabwe a nyni loupeni bilych farem v Jizni Africe.

2 0
možnosti
RK

R24a91d86i57m 87K41a80l97a62s

20. 12. 2018 14:01

To je všechno poměrně romantické, ale i když se mi dotační politika EU nelíbí, neodvážil bych se EU vinit z bídy a chudoby v Africe. Pokud vím, tak v ČR byli mnozí rovněž vystaveni dotační realitě a museli se vzniklému problému postavit. Že by svůj problém řešili hromadným odchodem ze země, jsem si nevšiml.

Jak asi uvažuje člověk spěchající za lepším živobytím? Na jedné straně se v článku uvádí, že je zcela bláhové si myslet, že se rozhodl k odchodu na základě několika vět, které si přečetl v dost možná neexistujících novinách, v nichž bylo tlumočeno vstřícné gesto kancléřky Merkelové, ale na straně druhé musel své informace o cosi opřít. Přečetl si tedy v novinách, že se lidem v Evropě dobře daří? Lidé jsou ve své podstatě stejní. Rozhodování Afričana probíhá podobně jako rozhodování Evropana. Lidé čerpají informace od příbuzných, známých či zkušenějších (recenze produktů či služeb) a ze sdělovacích prostředků. V Evropě jsou sdělovací prostředky podstatně dostupnější nicméně váha osobní zkušenosti někoho, komu důvěřujeme, je nejsilnější. Bohatě tedy stačilo, pokud někdo, kdo se v první vlně vydal do "ráje", napsal nebo zavolal domů, anebo přijel na návštěvu. Příbuzní potřebné sdělili známým atd. No a samozřejmě stále existuje jakési obecné povědomí o lidech v rozličných koutech světa, které se však nemusí zakládat na pravdě. Efekt bohatého bílého Evropana fungoval i před migrační krizí, přesto se nikdo nikam nevydával. Situace nebyla dobrá tehdy a není ani dnes. Pokud bylo ke všem těmto informacím připojeno ještě osobní poselství o tom, že jsou migranti vítáni, byl to jen další impuls k tomu se zvednout a vydat se na cestu. A pro mnohé možná právě ten chybějící k tomu, aby se k takovému kroku odhodlali.

Jestli mělo nějaké poselství přijít, pak mělo říct, že se tito lidé musí snažit především u nich doma, mělo jim být řečeno, že většina z nich téměř nic neumí a jejich začlenění je obtížné. Tady je čeká jen nejistě dosažitelná práce, vzdělávání a povinnosti.

2 0
možnosti
BH

Masová migrace bude, dokud bude stačit natáhnout ruku a dostane se najíst!! Jak je všeobecně známo, tak s jídlem roste chuť! To platí nejen pro jídlo a když se někde rozdává, tak jen hlupák nebere:-/;-)

Kontrolní otázka: Kolik milionů lidí dostávalo trvale potravinovou pomoc dvaceti lety a kolik dnes?

4 0
možnosti
Foto

pokud na světě panuje nerovnováha-určitá část spotřebovává víc než vyprodukuje-tak bude problém imigrace-jako rakovina-pokud se v určité části těla začnou buňky

množit na úkor jiných částí-tak organismus onemocní a zemře-

0 0
možnosti
TB

Afrika spotřebovává o hodně víc než vyprodukuje, pokud produkcí nemyslíte množení se.

0 0
možnosti
MT

Takove teoretizovani "proc" uz me leze krkem !

Nejprve zastavte prachsprostou masovou invazi a pak se zabyvejte kdo, co a proc. Pripadne hledejte reseni, a tim nemyslim privazet potraviny z Evropy.

3 1
možnosti
VV

Dobrý den , pane Smrčka vynechal jste jednu podstatnou -- oni lidé na jihu dostávají potraviny , nemusí až tak moc dělat a tak se nám množí , jestli je pravda . že státy jako Nigérie , Egypt za pár let zdvojnásobili počty lidí a u ostatních je to podobné . No potěš pánbů .

6 1
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky