Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J55a83n 96R18á69ž

23. 1. 2019 18:20

Euro je v prvé řadě politický projekt, který měl napomoci srovnat rozdíly mezi bohatým a produktivnějším severem a tradičně se "poflakujícím" jihem. Ne, že ne!

Jakmile se ale přestala plnit Maastrichtská kritéria, začal jeho pozvolný sešup. Jenom "kvantitativní uvolňování" ECB, zachránilo euro před krachem v době řecké krize, ale jenom krátkodobě. Hlavní problém, nezdravou kondici a ztrátu konkurenceschopnosti na bankách závislých evropských podnicích mnoha členských států to nezachránilo.

Co udělá euro teď, když ECB přestala nakupovat dluhopisy nad propastí se potácejících států a propukne očekávaná krize, neví nikdo. Stejně tak nikdo nemůže predikovat kondici eura, jakmile se začnou krystalizovat problémy italských a španělských bank, jaké dopady na kondici eura bude mít rozpočtová politika italské a francouzské vlády , čili jak v souvislosti s tím se sníží ochota privátních investorů kupovat rizikové italské, portugalské, řecké, ale i francouzské dluhopisy.

Jestliže euro přežije v dobré kondici příštích pět let, můžeme hovořit o tom, že tento projekt má reálnou budoucnost. V současnosti hádat budoucnost eura, je hádáním z křišťálové koule.

0 0
možnosti
JS

Ono to ošklivé Euro je po dolaru druhou nejvýznamější rezervní měnou. Když v cizině vytáhnete čekou korunu tak moc neuspějete. Ani bulhaři jí nechtějí.

0 0
možnosti
RH

Cituji: "...ale kumulovaný rozdíl za posledních deset let jsou zhruba dvě procenta. Jednoduše dvě desetiny ročně."

A mne to vychazi "jednoduse dve setiny rocne". Tak nevim, jestli ta procenta chapu spravne.

0 0
možnosti
LC

Nedávno jsem četl jakési pojednání o vývoji ekonomiky na Slovensku a zase až tak velká sláva, jak se nám občas předkládá, to není. Tedy ve smyslu, jak přijetím eura se to všechno rozjelo. K tomu jsem narazil na pár novinových titulků, jako že Slováci už nemají zájem pracovat v Česku, protože platy se téměř srovnaly a pod. Nejsem ekonom, natož makroekonom, tak jsem jen použil kalkulačku, trojčlenku a běžně dostupné údaje. V době přijetí eura Slovenskem (2009) byl průměrný plat na Slovensku 744, v Česku 882 EUR (při tehdejším průměrném kurzu), tj 118% toho slovenského. V roce 2018 byl průměrný plat na Slovensku 1035, v Česku 1242 EUR, tj 120% toho slovenského. Rozdíl se tedy o 2% zvýšil. A to podotýkám, že kurz koruny ještě v náš neprospěch zmanipulovala ČNB (zkuste si to spočítat při kurzu o pouhou korunu lepším), že platový boom na Slovensku už dobíhá, u nás začíná. Přijetím eura se na Slovensku původně mírně nižšší cenová hladina dostala na mírně vyšší než v Česku. Kurňa, tak kde jsou ty zázračné eurosteroidy.

0 0
možnosti
LU

Aký lepší kurz koruny 20 korun k €? Koruna v roku 2018 bola k € 25,50:1.

Slovensko má problém s prehrievajúcou sa ekonomikou, HDP rastie dvojnásobne oproti Česku, zatiaľ vláda odoláva tlaku na platy, aj keď dnes máme najvyššiu produktivitu práce, slovenská štátna správa má podstatne nižšie platy ako česká, platy v súkromnom sektore sú s minimálnym rozdielom oproti Česku.

Slovenská vláda hospodári s vyrovnaným rozpočtom, dlh Slovenska klesá aj napriek tomu, že Slovensko na rozdiel od Česka robí reformy. Len zo štátneho rozpočtu (zo soc. poisťovne) odtieklo a každý mesiac odteká na súkromné účty sporiteľov na dôchodkovú reformu spolu cca 10 miliárd €, možno aj tie peniaze chýbajú na plošné zvyšovanie platov štátnej správy.

https://image-store.slidesharecdn.com/7918e252-72e4-4556-b613-965dc4c83153-original.jpeg

Na Slovensko je pretrvávajúci problém s obrovským rozdielom platov medzi západnou a východnou časťou, ktorá sa ešte viac prehĺbila.

Je to spôsobené hlavne etnickým a tým spojené vzdelanostným zložením regiónov.

Platy k 1.10.2018 v 5 krajoch západnej časti sú prinajmenšom na rovnakej úrovni ako v Česku, v zvyšných 3 východných krajoch sú dokonca ešte na nižšej úrovni ako v Maďarsku.

Platy v Bratislave a Prahe pri prepočte 25,00 Kč /€ je rozdiel iba 1,9% v prospech Prahy.

0 0
možnosti
Foto

A což teprve kapitalismus! Ten zaniká už dobrých 100 let! ;-D

2 0
možnosti
AG

A28l33e88x 49G67r33e30g59o60r

22. 1. 2019 16:30

Jakože všechny národní dluhy budou najednou jeden společný federální dluh a pohoda?

Tak je to totiž ve Vámi uváděném příkladu USA.

0 0
možnosti
FL

Zanikání je teprve od krize 2008 a uvidíme co s eurem udělá dohra této krize a bankrot Itálie, Portugalska, Španělska a opětovně Řecka.

0 0
možnosti
TM

proč mám pocit, že to je přesně to, o čem autor píše?

2 0
možnosti
Foto

Nevím jestli přijmout euro nyní, spíš už jsme ho měli mít.

2 0
možnosti
VV

Je zajimave, ze ti co € maji by v zivote uz nic jineho nechteli, a ti co na nej nedoshnou povykuji jak je € spatne a ze uz bude brzo jeho konec. A ten byvaly reditel zemekoule co nechal rozkrast CR uz opet vykrikuje, ze dokonce EU konci. ;-D

3 2
možnosti
Foto

Příklad s USA by platil, kdyby měnovou politiku řídil Brusel.

0 0
možnosti
VV

Frankfurt vam nestaci?

6 1
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky