Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Moji předkové pracovali jako nevolníci na polnostech a v lesích rakouské šlechty. Mohu se někde přihlásit o spravedlivou kompenzaci od lidu Rakouské republiky?

0 0
možnosti

Asi jediná užitečná pomoc by bylo vyhlazení opic s kalašnikovy jako Boko haram.

0 0
možnosti

Vím, že je to neproveditelné, přesto to však píši: Bylo by třeba na jedné straně zvážit mínusy kolonializmu a na druhé straně plusy. Mínusy jste zmínil. Mezi plusy bych zařadil to, že kolonialisté zavedli určitou správu země, začali budovat infrastrukturu, železnice, těžební ale i lehký průmysl, školství... V 50. letech komunisté říkali: Kapitalisté mají vysokou životní úroveň, protože vykořisťují kolonie, ale kdyby je neměli... V 60. letech většina kolonií získala nezávislost a v 70. letech bylo jasné, že se nůžky rozevřely, životní úroveň v zemích, které ztratily kolonie, rostla rychleji, než v těch bývalých koloniích. Taky se říkalo, že kolonialisté střílí vzácná zvířata. Po osamostatnění kolonií se mnoho bývalých bojovníků za osvobození přeorientovalo na pytláky a zlikvidovali stav zvěře v Africe na cca 10% původního stavu. O záchranu se, často marně, snaží různé organizace z bývalých koloniálních mocností. Při střízlivém pohledu na věc se mi zdá, že mnohé kolonie dostaly samostatnost předčasně.

5 0
možnosti

Cetl jsem knihu, kde se rozebiraly prinosy a naklady kolonii pro kolonialni staty, kde celkem prukazne dosli k zaveru, ze celkova bilance byla zaporna.

Kolonie, ze kterych plynuly zisky nebyly skutecne kolonie ale spise obchodni zastoupeni - ruzne pristavy v Indii nebo na Molukach, kde staty vydelavaly na monopolu na obchodu s luxusnim zbozim. Naklady na udrzeni takoveho pristavu byly mnohem nizsi, nez se snazit uzemi ovladnout a kontrolovat.

Spanelsko, ktere se rozhodlo misto obchodu cizi uzemi vyplenit a ovladnout postupne stale vice zaostavalo a nebylo schopne modernizovat. Bohatstvi se vypotrebovalo na valky v evrope a stavbu palacu, spanelsti kralove nakonec upadli i do dluhu. To same Turecko, ktere zilo z vybirani dani v podrobenych oblastech a nebylo schopne vybudovat moderni stat.

Nejasnost prinosu je dobre videt na srovnani Velke britanie a Nemecka, ktere ji ekonomicky dohnalo, ikdyz nemelo zadne relevantni kolonie(tech par jen 20 let pred prvni svet. valkou) a VB celosvetove imperium.

Da se zamyslet i nad tim, zda soucasny stav, kdy se napriklad koupi u mistniho zkorumpovaneho vladce prava na tezbu a vice se o dany stat nikdo nezajima, neozebracuji tyto oblasti jeste vice, nez prima sprava, ktera tam budovala i nejakou infrastrukturu.

1 0
možnosti

M61i84l57a96n 13B45í39l88e54k

31. 7. 2019 10:05

Úplná a přímá zodpovědnost Evropy za současný stav bývalých kolonií...ano, to je asi nesmysl a nic se tím de facto nevyřeší.

Připomínáte ale dobře bestialitu, jíž se Evropané také dopouštěli. A nebyla to jen tato explicitní krutost, ale i počínání, jehož tragické důsledky se vyjevily až po mnoha letech. Kreslení nesmyslných hranic nerespektujících původní stav, protežování jednoho etnika nad druhým (např. Rwanda) atd. - to jsou koloniální "zářezy", které nepřímo způsobily (nebo přinejmenším k nim napomohly) obrovská krveprolití, ačkoli byla evropská správa dávno pryč.

A ještě drobnost. Nevím, jestli se dají tábory pro Búry hodnotit jako nějaký typický projev koloniální zlovůle - Búrové byli potomci evropských protestantů, pokud vím, sami se k domorodcům chovali ne vždy přívětivě. A taky myslím, že z koloniálního dovozu profitovaly i země, které kolonie nevlastnily. Suroviny se někde zpracovávaly, z nich se pak dál vyrábělo; i nějaký vývoz hotových výrobků do kolonií fungoval - i to Rakousko-Uhersko (potažmo naše kotlina) nějaký užitek mělo:-)

3 3
možnosti
Foto

Ta bestialita Evropanů spočívala konkrétně v čem ????

1 1
možnosti
Foto

Proč by měla Evropa pomáhat bývalým koloniím. To nějak nechápu. Pokud to budeme dělat, tak jako do současné době,tak potěš koště. Uděláme sbírku na stará kola a ty pošleme do Afriky a zničíme tím pár výrobců, co kola vyrábí a živí se tím. Některé země Africe ví, že když natáhnou ruku, tak Evropa dá a proč čekat na to, až Evropa dá, vždyť stačí si pro to zajít do Evropy. Dostanu dům, peníze a nebudu nic dělat a budu se mít dobře až do smri a ženy jsou v té Evropě povolnější a dají každému.

5 0
možnosti

M77i40l69a97n 16B73í54l64e91k

31. 7. 2019 10:16

Pomáhat? Když vezmeme pouze pragmatické hlediska, pak třeba z důvodu, aby Západ na místě bývalých kolonií nevystřídala Čína, které vůbec nevadí zkorumpované prostředí a bída místních poměrů, hlavně, že má přístup ke zdrojům:-)

2 0
možnosti
Foto

Pokud byly v těchto zemí kolonisté bylo to období rozkvětu pro tyto země. Budovala se města železniční tratě, silnice, přístavy. Kolonisté odešli a nastoupili komunisté, toužící udělat z těchto zemí, země komunistické ,podřízené SSSR. Jediné co se podařilo, tyto země definitivně rozvrátit. To, co se staně, když se vyženou bílí farmáři a jejch půda, přinášející užitek všem se znárodní , poznalo mnoho Afrických zemí. Po párl letech nastal hlad. Dnes volají, aby se původní majitelé vrátili a vzali si svoji znárodněnou půdu zpět.

10 0
možnosti
Foto

Ano - příkladem budiž Zimbabwe kde před nedávnem vyvlastnili a vyhnali bílé farmáře. Země byla velkým producentem potravin a tabáku, dnes není soběstačná v potravinách, produkce tabáku roste.

10 0
možnosti
Foto

Doplním - Haiti se jod kolonialistů osvobodilo již před více jak 200 lety, a kam to ve svobodě dopracovalo? Bída, hnus. Lze srovnat se sousedními zámořskými departmentu Francie Guadeloupe či Martnique. Jo, jo.

13 0
možnosti

Ano, to je dobrý příklad. Ostatně Libérie...

4 0
možnosti

:-)........Velmi dobře jste to popsal, díky! R^R^R^

1 0
možnosti

Hlasatelé zodpovědnosti za kolonialismus se pohybují na velmi tenkém ledě, protože hlásají kolektivní zodpovědnost par excelence. Pokud jim toto prochází, pak podle stejného principu musí projít i hlásání jiné kolektivní zodpovědnosti. Jen tak namátkou bych mohl prohlásit kolektivní zodpovědnost všech muslimů za islámský terorismus a požadovat jejich vyhoštění z EU. Nepochybuji o tom, že by právě hlasatelé zodpovědnosti za kolonialismus začali vřeštět mezi prvními.

12 0
možnosti

Pardon, kolektivní vinu, ne zodpovědnost...

1 0
možnosti
Foto

Karma, je to stejné jako kdyby balkánské země a třeba Maďarsko požadovalo cokoli od Turecka.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS