Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Inu, k ochlazení ekonomiky nepochybně dojde, to je axiom. Otázkou je, jestli se bude jednat o cyklický jev či převáží nepravidelné vlivy.

Naše ekonomika je díky své provázanosti výrazně citlivá na pohyby v Německu a výrobu a prodej automobilů. Ano, může zpomalovat již brzy a je to dost pravděpodobné, což dokládají obecné i konkrétní signály. Může však ještě několik let setrvat na ročním růstu kolem 2%, což by nebyla žádná katastrofa.

Vyskytují se zde osoby, které krizi prorokují již několik let a ona nepřichází (jak jste zmínil). Tyto osoby však takové "prognózy" používají pouze jako bulvární lákadlo na svůj blog a v žádném případě se nejedná o použitelné názory.

Vyčkejme tedy. :-)

1 0
možnosti

J51a12n 26R76á84ž

19. 8. 2019 12:45

Jestliže prognózu růstu v Německu opravuje centrální banka směrem dolů každého čtvrt roku a z původních 1,6% ze začátku roku je odhad z minulého týdne 0,5%(!) a prognóza pro země eurozóny klesla z původních 1,2% na 0,2%, což je podle analytiků ING ještě hodně optimistická varianta, pak je to hodně vážné.

S ohledem na naše propojení s Německem, jsou Vaše představy růstu 2% zřejmě nereálné.

PS. A to, jaké negativní hospodářské dopady bude mít úspěch Zelených v příštích spolkových volbách v roce 2021, dnes neodhadne nikdo. A co udělá se společenským klimatem v Německu až stagnace a s tím spojená ztráta jistoty zaměstnání, tvrdě dopadne na občany i ve "starých" spolkových zemích zvyklých na vysoký životní standard, , prognózovat nejde vůbec. .

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky