Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Heh. Já zastávám názor, že každý by měl mít jen tolik dětí, kolik sám dokáže uživit. Ale zároveň mám radost z toho, pokud začne počet lidí v tomto státě ubývat. Dle mého názoru jsme totiž na kapacitní hraně, možná kousek za ní. Jde o to, že každý člověk potřebuje nějaký životní prostor a také přiměřeně kvalitní potraviny (které také potřebují prostor). Dále potřebuje životní prostor divoká příroda, ale také hospodářská zvěř. Tohle všechno nejde dohromady s rostoucím počtem obyvatel. Další růst obyvatel v naší zemi může mít pouze jediný důvod - dostatek vojáků pro válku.

1 0
možnosti

Dnes se válčí jinak. Miliony "soldátů" už nepotřebujete.

1 0
možnosti

Můj názor je úplně jiný. Všechno by vypadalo úplně jinak, kdyby kapitalismus byl ochoten přistoupit na skutečnost, že pracovní síla je zboží a že se za ní má platit. Pořád se diskutuje nad tím, proč dávat peníze daňových poplatníků na školství, do sociálního systému a pod., když jinde dávají méně a nevadí to. Já si ale myslím, že to je všechno jinak, my totiž ty peníze dáváme dnes houfně na západ. On vždy přebírá určitou zodpovědnost za narozené dítě stát, zvláště v civilizovaném světě. Nejsem proti a jinak to ani nejde. U nás je vypočítáno, že doktor, který vystuduje nás stojí 4 mil Kč. Já nevidím žádný důvod k tomu, že když se rozhodne jít pracovat do ciziny, vstoupí na burzu, kde bude požadovat za sebe 4. mil., vrátí je do našeho rozpočtu a jde. Nic ho nedrží. A takto to udělat u všech lidí, kteří tam jdou pracovat. Nevím, co je na tom nekapitalistického a nedemokratického. Vždyť burzy jsou dnes na každou ptákovinu, jenom pracovní síla je zadarmo. Bylo by zhodnoceno školství, sociální systémy jednotlivých států a nebylo by třeba neustálých nepravdivých debat, zda je naše školství a sociální systém lepší nebo horší než na pověstném západě. Myslím, že kdo by plakal je právě ten západ.

2 0
možnosti

Za sportovce také - zde ne státu ale klubu musí platit.

1 0
možnosti

Já bych to řešil takovou podvariantou 2a. Tzn. především vzděláváním lidí, že pro prostou reprodukci je potřeba průměr 2,1 dítěte na ženu. Že se samozřejmě nemusíme množit nade všechny meze, takže je v pořádku, pokud počet dětí v rodině není 8-10 a klesá to, ale na té úrovni 2,1 je zase potřeba zastavit, aby to dále neklesalo. A tohle je třeba lidem neustále vtloukat do hlavy, dělat na to marketing, propagaci, že mít 2-3 děti je cool a in, na lidi, co se rozhodnou dobrovolně nemít děti bez podstatného důvodu hledět s despektem atd. Vlastní potomstvo si skutečně musí být každá společnost schopna zajistit sama, k tomu se nelze stavět jako k ekonomickým statkům, které lze levněji dovážet ze zahraničí než vyrábět doma. U zvířat se také snažíme, aby jednotlivé druhy nevymíraly, a pokud třeba vyhynou pandy, tak nad tím také nemávneme rukou s tím, že to nevadí, pokud místo toho třeba vzroste počet žiraf...

No a k tomu je samozřejmě potřeba pomoci i v rámci služeb a různých benefitů ze strany státu, jak je již popsáno v bodu 2, tedy jít lidem v jejich snaze naproti a ulevit jim od řady problémů s tím spojených.

2 0
možnosti

Spíše než "dočasný výkyv, který se napraví sám" bych to formuloval jako "dočasný výkyv, který napravuje přelidnění".

1 0
možnosti

"Mimochodem stojí za pozornost i to, že údaje u migrantů (v USA i v Evropě) se již ve druhé generaci velmi rychle přizpůsobují obvyklému stavu zemí, ve kterých žijí" -zajímavé ovšem je, že Romové se nepřizpůsobí ani v několikáté generaci a jejich plodnost je oproti domácímu etniku několikanásobná.

3 0
možnosti

Nejsem si jistej. Když jsem bylo dítě, bydlela s námi v baráku rodina, která měla 19 dětí. V sousední ulici bydlela další, ta měla "jen", ale samí kluci a pěkní sígři. Byly to regulérní gangy, ten náš měl naší ulici, oni měli sousední, a ty si chránili. Po osmašedesátém, když se uvolnily domy po emigrantech, obě rodiny zmizely někam do Krče a už jsem o nich neslyšel. Prý tam dostaly nějaké domy, do kterých se nastěhovali, protože v čele klanů stály zasloužilé matky.

Dneska ani v Hnuslích nebo Michli nenajdete tak početné rodiny. Myslím, že i na ně dolehl konzumní způsob života a oni se přizpůsobují.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS