Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TM

Re: Radek Polický. No k tomu, abychom mohli posoudit objem, délku nebo prostě význam čehokoliv, k tomu potřebujeme měřítko. Samo číslo je bezcenné.

Čili dluh 1,6 bilionu něčeho je v zemi s HDP 16 bilionů něčeho nevýznamný, v zemi s HDP 3 biliony něčeho je význam toho dluhu zcela jiný. Čili pokud objem dluhu neporovnáte s nějakým měřítkem, tak je skutečně zcela bez významu.

Proto se používá přirovnání k HDP, protože to v sobě nese schopnost ekonomiky ten dluh splácet a obsluhovat.

Já bych tam ještě viděl jako důležitou analýzu poměru korunového dluhu k dluhu denominovanému v jiných měnách plus analýzu dluhu drženého rezidenty a nerezidenty. Ale to už by bylo asi na další text.

Tlak na zmenšování dluhu je úkol voličů a je to výsledek jejich preferencí. To se obávám není ekonomická veličina. Když tady založíte politickou stranu "Nulový dluh za každou cenu" a řeknete pravdivě (pokud to slovo má v politice ještě nějaký význam), co to bude znamenat na výdajové straně, tak dostanete 0,1 procenta, protože to nikdo nebude chtít.

1 0
možnosti
MB

p. Marek, je to úplně jednoduché ! Uveďte, prosím, nějaké reformní opatření Vlády, které by mělo nějaký přesah užitku. Takové, kde by jste se hrdě postavil před vnuka svého a sdělil - To jsme udělali pro tebe, aby se ti osobně žilo lépe. Jsem hrdej, kloučku můj - Já byl u toho, v té době jsem žil ... :-)

1 0
možnosti
MB

Nazývejme věci - pravými jmény ! Já pak říkám, že tuto Vládu považuji za jednu z nejhorších od r. 1989. Samozřejmě mé tvrzení vyvolá pohoršení, neboť si žijeme blaze. Pokud se podíváme na dřeň - tak vidíme populo udržovací spolek. Žije v době konjuktury, žádné sofistiko - rozumné reformy nezakládá a jde přesně naopak. Rušení reforem předcházejích - Zdravotnictví, důchody považuje za posun vpřed ! Popošlapávání na místě je pak vydáváno za pokrok .... Rozdávačno očekávaně naráží na své limity - Je tedy řešeno osvědčeným. Zvyšováním daňového břemene a pytlem byrokracie k tomu .

Ty úsměvné hrátky stále procházejí. Hraje se na to, že HDP nekonečně poroste. Pak je i dobrá rétorika AB směrem ke Státnímu dluhu - On sice extra neroste, ale ani neklesá. Podobně, kdy je přistižen, že neplní závazek 2% na obranu - Mazaně sdělí, že zase roste jeho objem - Pořád měřeno oním HDP. Směle tvrdím, bez radosti, že opět jsme se promrhali ! Neopakovatelné, příznivé okolnosti ekonomiky - Byly projedeny. Líbí se to, dobře se v tom žije - Nicméně na stole je otázka. A jak se vlastně současná Vláda liší od Vlády KSČ ? Rétorika je stejná - Bude lépe občané :-)

3 0
možnosti
Foto

Sorry ale Vaše tvrzení, že je důležitý poměr dluhu k HDP je dle mého špatně.

HDP je proměnná veličina v případě krize klesne HDP a tím skokově vzroste poměr dluhu k HDP.

Přesně tím že se to takto prezentuje je jen příčinou dalšího zadlužování. V době růstu kdy roste HDP máme opticky dobré čísla (poměr dluhu a HDP) a nevzniká tak tlak na jeho zmenšování.

3 0
možnosti
Foto

Pokud už zmiňujete, že dluh v absolutních číslech roste jen nepatrně tak je potřeba se zmínit i o tom, že byly rozpuštěny veškeré státní rezevy-tedy opticky dluh neroste v absolutních číslech, ale realńě vzrostl podstatgně více,

Otázkou je pak i vliv inflace a kurzu vůči ostatním měnám.

Každopádně pokud dluh roste v součané době růstu, přílivu investic z EU, snižování rezerv,...je to zhovadilost vedení státu.

3 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,00
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky