Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J18a11n 51R29á32ž

27. 10. 2019 18:08

Ale klesají, ne že neklesají. I odbyt tahounů naší ekonomiky, automobilek se zmenšuje a s tím i objemy v objednávkách jejich subdodavatelů. Zdánlivě to ve statistických výkazech není patrné, ale přetlak poptávek, který jsme díky nedostatku kapacit nemohli naplnit, už nemá zdaleka takové parametry, jako měl ještě minulý rok. Takže zdaleka nejsou všichni stejní optimisté, a ́jako autor článku: Např:

Škoda Auto snížila za první pololetí produkci o 1,5 procenta a Nošovické Hyundai klesla výroba o 6,3 procenta. (Zdroj ČTK)

"Podmínky v průmyslu se dále zhoršují rychlým tempem. Problémem je citelný letošní pokles nových zakázek a nejdramatičtější snížení zahraničního odbytu od dubna roku 2009, kdy zuřila světová finanční krize". (Zdroj ekofin.cz)

Průmyslová produkce v červnu, po očištění o vliv počtu pracovních dnů, reálně meziročně klesla o 3,8 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 2,8 %. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 9,9 %.!!! (Zdroj mpo.cz)

Makroekonomické analýzy a statistiky, oborové statistiky či statistiky o vývoji průmyslové produkce, ukazují pokles objemu zakázek pro rok 2020 (zdroj Businessinfo.cz)

0 0
možnosti
Foto

Začátek krize bude někde kolem února 2022 . Začíná to vždy masivním kvantitativním uvolňováním, což se nyní děje a končí to stagnací a často i citelnou inflací. Myslím si, že sledujete jen špatné ukazatele, které vám neřeknou co se bude dít za rok, dva.

1 0
možnosti
Foto

Celý život podníkám ve strojírenství a pokud se ohlédnu v tomto oboru, ať již v mém městě a okolí u zákazníků či dodavatelů, tak propady zakázek zde jsou. Některé větší podniky propouštějí po stovkách zaměstnanců, jiné stagnují a propouštějí jednotlivce. V obchodních domech jsem ještě před pár měsíci slyšel ukrajinštinu či polštinu a nyní nic. Agenturní zaměstnanci z cizích států zřejmě byli propuštěni.

Pokud si vzpomínám, jak se mluvilo o velké krizi v roce 2008, tak u nás ve strojírenství začal propad až koncem roku 2008 a nejhorší měsíce byly leden 2009 - duben 2009. A o krizi se přitom mluvilo už od počátku roku 2008.

Pokud bude stejný vývoj, tak problémy zřejmě nastanou až v příštím roce.

1 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,47
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky