Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ovšem problém. Podívejte na Rusko. Tolik nerostných zásob nemá asi nikdo na světě. A jsou jim něco platné? Ne, ono by se muselo pracovat. ;-D

0 1
možnosti
Foto

Kolik tun písku, kaolínu, vápence, smolince ještě je neobjeveno na území ČR?

0 0
možnosti
Foto

Jenže v tom smolinci není podle Vás skoro žádný uran, tak proč to dolovat. ;-D

0 0
možnosti

To co píšete je jen půlka pravdy. Je nutné dodat, že i když zcela určitě existují nová naleziště nerostů, jejich dostupnost a vytěžitelnost může být tak obtížná, že to vyšroubuje cenu tak vysoko, až se nevyplatí takovou komoditu těžit.

0 0
možnosti

J17a53n 12R36á47ž

12. 12. 2019 17:58

Technologický pokrok snižuje potřebu primárních zdrojů, tedy i ropy. A vysoká cena ten pokrok jen urychlí. Technologický pokrok vždy akceleruje v době, kdy je něčeho nedostatek a tím toho cena roste.

Příklad: Neustálý růst ceny práce zrychlil zavádění automatizace a digitalizace průmyslových výrobních procesů takovým tempem, že pokles potřeby lidských zdrojů o 40% v rozsáhlém spektru povolání, kde dnes lidé chybí, ještě nedávno prognózovaný na rok 2040 už neplatí a ekonomové dnes tvrdí, že k tomuto poklesu dojde už v roce 2030.

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky