Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Nevím jestli je to šokující.

Zajímavá je spíš tendence.

Co se stane ve chvíli, kdy veškerý majetek bude patřit jen jedinému člověku a celý zbytek světa nebude vlastnit nic?

0 0
možnosti
JP

J12o19s51e89f 71P38o13t57r

1. 2. 2020 10:30

V čem spočívá bohatství těch nejbohatších ? Samozřejmě v továrnách, dopravních prostředcích, výrobních prostorech...., samozřejmě také v čistém zisku, který z toho plyne. Co dělají s tím čistým ziskem? Nemají ho v peřinách, nýbrž v bance a banka ten zisk zase investuje, aby znovu narostl. Ale na druhé straně to znamená příležitost práce a výdělků pro masu lidí.

Existence miliardářů je dobrodiní pro lidstvo, protože oni jsou schopni nejefektivněji zorganizovat výrobu a obchod a užitek z toho má celá společnost. Na druhé straně oni podstupují nebezpečí, že jejich podnikání skončí fiaskem.

Ovšem , aby monopoly nepřerostli společnosti přes hlavu, jak je obával Karel Marx, musí zasahovat vlády a odborové organizace. Ti jim musí odebírat část zisku a přerozdělovat ho těm potřebným.

Za socialismu měli všichni relativně stejně, ale málo, v kapitalismu by měla být (jak je to v rozvinutých zemích běžné) finančně dobře zabezpečena i vdova se čtyřmi dětmi.

Nemravné jsou příjmy vrcholových sportovců, umělců, herců, celebrit...

1 0
možnosti
JK

J24a54n 76K86a15r10a18s41e83k

30. 1. 2020 20:11

v roce 2012 uverejnil J. Stiglitz (Nobelova cena za ekonomii 2001) knizku :

The Price of Inequality: How Today's Divided Society Endangers Our Future

To, co v te knize stoji bylo prave vyvraceno autorem. Jak je videt, ta Nobelova ceny pro ty ekonomy je opravdu asi k nicemu, A nebo je ta prazska VSE (kde studovali lide jako Klaus a nebo Zeman a kde uci nas autor) skutecne asi jina trida nez ty vsechny Harvardy a Oxdfordy...

0 0
možnosti
JR

J31a19n 28R37á36ž

30. 1. 2020 20:04

Důležitější než neustále naříkat, jak jsou bohatí stále víc a víc bohatší je daleko důležitější připomínat, že ti, co se sami prohlašují za chudé, se mají nejlépe za celou historii lidstva a to v mnoha případech bez vlastního přičinění.

PS. Nejsem ale moc srozuměn s tím, že stále rostoucí množina sportovců má příjmy víc jak milion Euro měsíčně a někteří i víc jak milion Euro týdně. A to nemluvím o odměnách golfistů, basketbalistů nebo hráčů baseballu hrajících v USA , které patří opravdu do kategorie "nemravných"

0 0
možnosti
AT

Poslední dva odstavce si někam zkopíruji abych je, s dovolením, mohl někdy použít :-)

Tam jste vystihl celou podstatu dnešní chudoby a "chudoby" R^

0 0
možnosti
VN

On je ještě jeden problém , kterému se ale moc nevěnujete. A sice chudnutí obyvatel západního světa , mizející střední třída , která vždy fungovala jako takový stabilizátor společnosti. Zkuste se zamyslet nad tím , jak se v západních zemích za posledních 50 let pohybovala inflace a jak se pohybovaly průměrné mzdy. Dojdete k závěru , že reálné mzdy spíše klesají než rostou. A to ještě nezmiňuji to, že tzv. cenový spotřebitelský koš na základě kterého se inflace počítá je v každé zemi jiný, občas se i upravuje a tudíž vypovídající schopnost ukazatele inflace není moc velká.Protože v tomto cenovém koši se objevují položky, které člověk musí nakupovat stále (potraviny) a zase na druhou stranu položky , které člověk nakupuje málo často (elektronika). Apropos , co mi je platné , že cena mobilu klesla o 10% , když cena brambor stoupla o 10%.

0 0
možnosti
MH

Autor komentuje pouze zmiňovanou zprávu. Nelze se v krátkém blogu věnovat všemu.

0 0
možnosti
Foto

Jenže ten graf nezohledňuje fakt, že hodnota $1.90 (tedy to, co si za ten obnost koupíte) za dvacet let výrazně klesla. Chybí mi tam zohlednění inflace.

1 0
možnosti
TM

Prepoctena hodnota 2011 ppp. Je to v popisku.

0 0
možnosti
JS

Ono je jaksi jedno kolik lidí vlastní svět, kdyby to byl i jeden člověk, tak je to jedno. Důležité je rozvrstvení společnosti a rozvrstvení světa. Když se stěhuje výroba do země, kde pak makají lidé včetně dětí za pár dolarů jen proto, aby mohl udělat řetězec v bohaté zemi akci na tričko, tak je to prostě špatně i když někdo řekne, kdyby tam nešili alespoň ta trika tak mřou hladem a bude mít pravdu, ale tak to opravdu chceme?

1 0
možnosti
AT

Určitě nechce nikdo vidět hladové děti, které někde v Asii šijí za pár centů na hodinu trička a boxerky pro rozežrané Evropany. Na druhou stranu, kdyby se všechny textilky světa rozhodly, že budou vyrábět jen v zemích, kde se zboží prodává a za místní mzdu, těm samým moralistům zase spadne čelist z koncových cen a budou hulákat, jak je kapitalismus ožebračuje na předmětech denní potřeby.

Takže zase špatně? Co vlastně chceme? ;-D

0 0
možnosti
PS

jj, nebát se krást.

Zpytujte svědomí - copak jste dělali, když tu Klaus rozdával majetek státu?

Zvonili klíčema?

No to byla ale velká chyba - soudruzi moc dobře věděli, že kdo chvíli stál, už stojí opodál.

Proto tu také disidenti neprivatizovali.

0 0
možnosti
TM

A to souvisí jak?

0 0
možnosti

a ted si vas kupim vsecky :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky