Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A jaké je dlouhodobě udržitelné řešení pro Venezuelu? Saúdskou Arábii a ostatní země, "postižené holandskou nemocí"?

0 0
možnosti
KS

V některých zemích, jako je právě Venezuela, Rusko nebo Nigérie, běžní obyvatelé z příjmů z ropy nemají skoro nic. Takže by se zhroutilo jen pár oligarchů. A arabské ropné státy už z velké většiny nezávisí jen na ropě, vydělané peníze investovaly porůznu po světě a tyto investice jim nyní vydělávají.

0 0
možnosti
VH

Všechny tyto státy z ropy dotují své rozpočty. Je nesmysl tvrdit, že z těch rozpočtů obyvatelé nic nemají. Ti chudší škrty samozřejmě odnesou nejdřív a nejvíc.

0 0
možnosti
OS

Nějak nemám obavy z nastíněných vizí z tohoto článku. Arabští šejkové rozhodně nejedou od výplaty k výplatě, Rusové mají taky solidní polštář z let minulých a Afrika i Střední Amerika se bude mydlit a vraždit za každých okolností, cena ropy to příliš neovlivní. Nemůžu souhlasit s tím, že je pro svět výhodné, když se prodává ropa za 120 dolarů. A na těch 25 dlouho viset nezůstane. Při oživení zase bude pochodovat nahoru a miliardáři budou zase o něco bohatší a příroda zase o něco chudší. Takže si užívám tu svoji chvilku, kdy načepuju nádrž za 1200...:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky