Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Po roce 2025 přijde opravdový demografický zlom... ta bublina bylo do značné míry také hnána opožděnou poptávkou generace husákových dětí... ale pak naopak přijdou velmi slabé ročníky z 90. let...

v praze je už samotný výnos z nájemného velmi malý vůči ceně.... ty ceny nyní rostou, protože se hojně kupují ve víře, že porostou... ten růst je už založen na předpokladu, co však nemá úplně reálné základy...

bydlení je základní lidská potřeba a proto i malý nedostatek vyvolá velkou změnu ceny směrem nahoru.... ale to samé funguje i naopak..

0 0
možnosti

J21a23n 51R40á69ž

12. 12. 2020 19:46

Já tedy rozhodně takový optimista nejsem. Jsme ve dvou krizích. Globální koronavirové a zejména v Evropě i technologické s tvrdými dopady na budoucí zaměstnanost. Toto zdublování nemá historickou paralelu a tak nikdo neví, jaké dopady na realitní trh bude mít zánik dnes nadstandardně placených postů a pokles zájmu o administrativní prostory. Zejména jaký dopad bude mít na schopnost splácení dnešní relativně vyšší příjmové skupiny očekávaný zánik mnoha profesních pozic související s nástupem umělé inteligence .

Kdo například ještě před rokem očekával, že velice dobře placený analytik u Morgan Stanley bude najednou nazaměstnaný a nebude schopen platit ani studijní půjčku, ani hypotéku a banka mu sebere dům?

Tvrdý zásah do struktury dnes dobře zaplacených profesí se nemůže vyhnout ani nám. Banky a pojišťovny signalizují už teď zánik tisíců pracovních pozic bez náhrady. A co cestovní kanceláře, účetní kanceláře, právnické firmy a různé zprostředkovatelské agentury ... atd., jak ty budou redukovat počty svých zaměstnanců, to nikdo dnes neví.

0 0
možnosti

Zapomínáte, že jsme jedním z posledních ostrovů normality v Evropě. O čemž se hlasuje nohama ze (severo-) východu i celého západu. Nejde o žádnou bublinu ale trvalý nárůst počtu solventních lidí. Případně i lidí, kteří nakupují nemovítosti jako investici ze zahraničí.

0 0
možnosti
Foto

a fakt si myslíte, že více lidí ze západu se stěhuje k nám, než naopak?

0 0
možnosti
Foto

Proti těmto hypotékám stojí úspory, a to ve dvojím slova smyslu: 1) jednak jako zdroje poskytování hypotečních úvěrů, 2) jako jako rezervy domácností pro splácení hypoték. 3) obě tyto funkce úspor jsou navíc jištěny tím, že dané nemovitosti mohou v případě nesplácení těch hypoték být prodány. Bez větší újmy pro tyto domácnosti zvláště pokud jde o investiční byty. A je-li ten podíl investičních bytů tak vysoký, tak je s podivem, že se nezvyšuje podíl nájemního bydlení. Neboť každý se snaží zhodnotit svou investici ještě během jejího života.

Jinak řečeno, problém spočívá v tom, že pan domácí nemá možnost za asistence policie okamžitě vyrazit neplatícího nájemníka na ulici. Tak jak to má možnost udělat každý hotel a možná i ubytovna.

Odstraňte tuto překážku a zlikvidujete tím spolehlivě i onu bublinu.

0 0
možnosti

Přesně z těchto důvodů si každý, kdy může, nájemní bydlení rozmyslí. Zvláště, když hypotéka je nižší, než nájem. V podstatě každý Čech má rodiče se splaceným bytem, ten se často poskytuje na zvýšení záruky, takže na hypotéku dosáhnou i mnozí nízkopříjmoví. Z těch 20% bydlících v nájmu si možná i většina časem vlastní bydlení pořídí. Pokud ho už nemá a nejde jen o vzájemnou záměnu - někdo bydlí někde v bytě jehož majitel je zas v nájmu u někoho jiného, protože se z nějakého důvodu musel přestěhovat.

0 0
možnosti
Foto

Pokud bublina nesplaskne, není bublinou.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS