Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J25a67n 20R19á33ž

25. 12. 2021 19:02

Pro nás je důležitější znát odpověď na otázku, proč se

statisticky zvětšuje počet těch opravdu chudých všech obyvatel planety, než proč se zvyšuje počet těch bohatých.

A nikdo mne nepřesvědčí, že důvodem proč se zvětšuje počet skutečně chudých, to jest lidí, kteří nemají prostředky na zajištění z našeho pohledu "slušné" životní úrovně, není

v těchto statistikách ovlivněn obrovským nárůstem počtu obyvatel zemí, které nemají reálnou možnost zajistit svým občanům statisticky stejnou životní úroveň, jakou zajišťuje Evropanům jejich standard.

Statistické údaje počtu bohatých v porovnání s chudými zahrnující celosvětovou populaci jako celek, mají pro nás

jen okrajovou vypovídající hodnotu.

0 0
možnosti
Foto

Přeji vám lepší posluchače, než jsou zdejší zaslepení diskutéři.

0 0
možnosti

Kdo není komunista, ten je zaslepený, demagogu?

0 0
možnosti

S tímto musím souhlasit.

Jak vypadá taková revoluce asi tušíme, nafoukaná elita je připravena o moc a majetek je přerozdělen elitám novým a proces nabalování majetku a moci (rozvírání nůžek) začne od začátku. Tady je celkem jedno zda je elita monarchistická, kapitalistická, totalitní, socialistická nebo komunistická.

Jak ale vypadá taková evoluce? Popsané elity se v zájmu udržení moci něčeho vzdají, aby to rozvírání nůžek potlačily. Mohou se vzdát hromadění majetku, zastavit, nebo výrazně zpomalit rozevírání nůžek a udržovat tak bájný "sociální smír". Nebo se mohou vzdát svobody tak, že případné rebelie tvrdě potlačí silou. Jedno ani druhé nefunguje stoprocentně, proto lidstvo zažívá krize, revoluce a války a následný restart s přerozdělením majetku.

Nic samozřejmě není 100%, ne všechny krize, revoluce a války jsou kuli sociální nerovnosti a ne každé užití síly znamená potlačení svobod. Prostě je to maglajs a to jsme do rovnice nepřidali pojem "demokracie", což je účinný nástroj na dlouhodobé udržení onoho sociálního smíru.;-)

0 0
možnosti

"rozvírání nůžek" - typická fráze pro socany. Oni trpí představou, že bohatnutí někoho musí znamenat chudnutí druhého. Že je to obvykle přesně naopak pochopí snáz šimpanz než oni.

0 0
možnosti

Ta nerovnost je obvykle také hybatelem rozvoje...

Navíc příjmová nerovnost jde obvykle ruku v ruce s nerovností toho, jak se kdo během život/mládí snažil na sobě makat...

3 0
možnosti

A mimochodem, to vaše "světové bohatství" jsou z drtivé většiny akcie a ty zkrátka nepřerozdělíte, aniž byste je zároveň neznehodnotil. A nebýt té úzké skupinky miliardářů, tak by dotyčné "bohatství" vůbec neexistovalo (ne, neměly by ho po kapsách africké děti, jak si myslíte). Problém každého levičáka je, že si "světové bohatství" představuje jako koláč.

1 0
možnosti

Normálního člověka zajímá, nakolik se lidé mají dobře. Jen závistivý socan řeší, nakolik se mají rovně, i kdyby při tom měli chcípat hlady. Ale můžete se svými teoriemi začít u sebe a rozdat svůj majetek v Africe, protože skoro každý Čech patří mezi zlomek nejbohatších lidí planety.

1 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 18,50
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky