Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Země EU jsou socialistické?

Zavedly přece z politických důvodů omezení volného obchodu s Ruskem již několikátým balíčkem sankcí. Nevěří trhu?

Jenže pomoci plošně našim firmám a občanům prý nejde. Tam se zase omezení trhu považuje za špatnost.

Kde to má hlavu a patu?

0 0
možnosti

Se vším co jste napsal v zásadě souhlasím. Jenom mně tam pár detailů chybí. To vám nevyčítám. V dnešní regulované době postihnout všechno, je téměř nemožné. A dá se ještě vůbec mluvit o volném trhu? Ale k tomu Maďarsku, které zavedlo dokonce na PH dvojí ceny (nesmysl, ale prostě nestačí navážet). Především je potřeba říct, že ty ceny Maďarsko nedotuje, ale jen se tím brání jejich vykupování motoristy ze sousedních zemí, jejichž vlády jsou ideologicky poblázněné a vyhnali ceny PH mimo rozum. Dnes v Bruselu budou premiéři řešit, jak se do konce roku odstřihnout od ruské ropy úplně a tím vyhnat ceny ještě výše a dalším bodem programu má být jak přinutit Maďarsko, aby prodávalo PH třetím zemím levněji, když přece tu ropu nakupuje levně od Ruska. Zrovna teď na mě z TV kdosi mluví, že řešením by bylo Maďarsku zakázat vývoz PH. No není to schíza?

1 0
možnosti

Tak proč se snaží stát regulovat růst platů? Cena práce je také cena, regulace jako regulace.

Jinak stát si snaží náklady hlídat (chce při 15% inflaci nulový růst platů), ale příjmy z výších cen energií, potravin se mu hodí?

A opravdu si myslíte, že ještě funguje volný trh?????

1 0
možnosti

Právě proto. Stát je velkým hráčem na trhu práce, a to na straně poptávky. Má tudíž také jen omezené prostředky, a proto hledá takové dodavatele, kteří jsou schopni svůj produkt (pracovní kompetence) poskytnout za cenu, kterou klient akceptuje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky