Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

nemohu jinak, nez to prenest do osobni roviny. Autor blogu uci na vysoke skole. Ma vysokoskolske vzdelani. To znamena mimo jine, ze na nej mam trochu jine naroky, nez na nejakeho Frantu Voprsalka z Hrdlorez, ktery nedokoncil ani ucnak. V blogu ctu:

[...]K těm dvěma miliardám amerických dolarů. Ono je vůbec těžké tehdejší koruny na dolary přepočítávat,[...]

pote rika autor:

[...]Porovnání dluhu ČSSR z roku 1989 a nynější České republiky nebo Slovenské republiky je podobně složité. [...]

autor pokracuje:

[...] Co ale byl zásadní problém, to bylo tak zvané vnitřní zadlužení [...]

a dokladuje: [...] Odhadnout tento dluh je velmi složité. [...]

Pote se dovidame, ze za socialismu byl mizerny bytovy fond, zastarale strojni vybaveni, mizerne dalnice a 'derava' vodovodni sit. Tento popis tehdejsiho stavu vede autora k vystiznemu ekonomicky kvantitativnimu porovnani vnitrniho infrastrukturalniho dluhu, jehoz MASIVNOST je dnes oproti socialismu NEPOROVNATELNE MENSI.

Autor zacal blog s tim, ze socialismus je absolutne nepouzitelny. A dokladoval to na porovnani dluhu soucasneho s minulym socialistickym systeme. V zaveru pak autor uvadi: [...] Ale pokud zůstaneme v oblasti ekonomiky a životní úrovně, tak ... budeme srovnávat v podstatě nesrovnatelné. [...].

To je fakt usmevne a priznam se, ze soucasne problemy nevidim ani tak ve Fialovi, ale spis v kvalite bezne inteligence. Nic ve zlem.

0 0
možnosti

J70a20n 64R35á68ž

4. 9. 2022 11:51

Socialistické hospodářství projevuje svou neschopnost stále. Projevuje se to zejména růstem státního dluhu, neb jeho výkonnost je nižší, než nároky občanů. Je už to jeho konstantní vlastnost, jak můžeme pozorovat dnes ve většině Evropských států.

0 0
možnosti

ja jsem se z clanku zejmena dozvedel, ze je to:

'slozite'

Dekuji.

0 5
možnosti

Mně taky autor nepřesvědčil - že to myslí upřímně. Samozřejmě kritika socialismu, jeho neperspektivnost a malá motivace, politická pmezení - to vše je v pořádku. Faktem ale je že naše zadlužení proti Polsku, Maďarsku bylo minimální a určitě neměly železnice v lepěím stavu.

0 2
možnosti
Foto

:-) Není nostalgie jako nostalgie. Nesmyslnost centrál. plánování, ,,podložená" navíc ideologicky zákonitě vedla k pádu celého systému. Kam vede obdoba a snahy o až totéž, to ukáže až čas;-)

3 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že některým lidem vadí to, že nyní jsou větší sociální rozdíly než byly dříve.

Závist je strašná věc. Za socialismu se mělo málo lidí podstatně lépe než průměr. Dnes se neschopní a líní, ale také i nemocní, často mají o dost hůře než průměr natož než ti nejbohatší.

Lidé se srovnávají nejčastěji se svým okolím. Například bezdomovec prý závidí jinému bezdomovci lepší spacák a ne milionáři jeho vilu a Mercedes. Díky médiím mnozí lidé vidí, jak se bohatí lidé mají, a některým to vadí.

7 0
možnosti

Lidem spíše vadí negativní budoucnost a media to ještě zesilují katastrofickými zprávami. Střízlivě řečeno - když vidím ceny bytů, hrozby migrace, znečištění atd. - svým dětem a vnukům nezávidím.

3 0
možnosti

Dobře napsáno R^R^ Ale některým lidem to nevysvětlíte. Nepochybuji, že se v diskusi objeví příspěvky, jak nízké byly za totáče náklady na bydlení.:-)

9 0
možnosti

Díky za fakta, ale jistě se dozvíte, že jsme byli země, ketrá vyrobila vše od špendlíku po lokomotivu, i když to jen díky dědictví hlavně průmyslu z doby průmyslové revoluce za RU a poté rozvinutí za doby 1.republiky, ale to je moc složité na některé....KARMA

7 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,50
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky