Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Autore, v článku vám chybí, že růst min. mzdy se projeví jen v první a osmé platové skupině. Takže o ostatních ne a zarušená mzda se ve dvojce až sedmičce taky nezvýší. Prosadil to M. Jurečka. Jinak je pravda, že min. mzda tady byla vždy nastavena velmi nízko a její zvýšení nikdy nevedlo ke zdražování.

0 0
možnosti
MK

Ale Plho, o tom tady už dobrou půlhodinu hovoříme.

0 0
možnosti
JR

J24a77n 96R56á28ž

27. 12. 2022 16:31

Současně nastavená výše minimální mzdy není nic proti ničemu a jak říká jeden kamarád, jedná se jen o chlácholení intelektuálně nesmělých. Důležité je, že vláda odolala vábení odborů a nezvýšila "zaručenou mzdu". To by představovalo další ránu už tak dost zkoušeným podnikatelům.

PS. Existuje ještě někdo, kdo trpí iluzorní představou, že politika Fialovy vlády má nějaké pravicové prvky?

0 0
možnosti
JK

Má pravicové prvky: např. nadstandarty ve zdravotnictví, obnovení poplatků ve zdravotnictví, zrušení porodného, osekání a zkrácení podpory v nezaměstnanosti i když si na ní musí každý vydělávat soc. pojištění.

0 0
možnosti
FL

Dalo by se říct: Buď je nízko a prakticky nemá význam, nebo bude "dostatečně" vysoko, pak bude problémem pro řadu zaměstnavatelů a část zaměstnanců, kterých se týká bude propuštěna. Propuštění na tom budou hůř než před tím, ti nepropuštění na tom budou líp, celková míra spokojenosti zůstane +- stejná, takže ani v tom případě nemá význam. Nebo ne?

0 0
možnosti
LT

Nu, význam to má.

Ono takhle. Je spousta zaměstnavatelů, kteří opravdu odmění pracovníka tak, jak si zaslouží. O tom žádná. Znám několik firem, kde opravdu za minimální mzdu nepracuje nikdo.

Na druhou stranu, je tu i spoustu firem, kteří opravdu dávají minimální mzdu (plus samozřejmě zákonné příplatky a podobně). Tam bych viděl trochu problém v případě, že by (jak někteří volají) se zrušil institut minimální mzdy.

Pravidlo jedna by v otázce zaměstnání mělo být vždy stejné. Pracovat se musí vyplatit. I člověk, který dělá na nejnižší pozici by si měl vydělat tolik, aby bez problémů utáhl náklady na bydlení, jídlo, ošacení a kulturu.

Ne, neříkám, že takový člověk má dostávat tolik, aby si mohl dovolit co půl roku létat na dovolenou na druhou polovinu světa, ale zároveň nejde, aby i přesto, že pracuje mu po zaplacení výdajů na bydlení a jídlo už neměl pomalu na nic dalšího. Je nutné najít určitý kompromis.

Píšete, že to bude problém pro spoustu zaměstnavatelů. Já vám nevím. Pokud zaměstnavatel je "schopný" pouze natolik, že aby vůbec vydělával, tak musí platit minimální mzdu, pak osobně si troufnu říci, že nemá cenu aby podnikal. Pokud vydělává daleko více, ale platí minimální mzdu jen proto, protože zákon mu "bohužel" nařizuje minimum, které má platit (a na to se vztahuje můj postřeh na to, že kdyby tento institut nebyl zaveden, tak by někteří zaměstnavatelé nejraději neplatili nic), pak to není otázka problému, ale přístupu dotyčného zaměstnavatele.

Navíc bohužel si ještě v současné době mnoho zaměstnavatelů plete pojmy minimální mzda a zaručená mzda a při pohovorech se mnohdy diví, jakou že to částku si budoucí zaměstnanec představuje k výplatě. ;-D

1 0
možnosti
  • Počet článků 361
  • Celková karma 21,47
  • Průměrná čtenost 1391x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky