Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Proti té matematice nemám nejmenších námitek. Ale z pouhého zjištění, že podíl aktivně pracující / důchodci má klesající tendenci, nelze dělat závěry, že penzijní systém se hroutí. Roli hraje také produktivita práce a technika, která by dopady toho podílu měla eliminovat.

Ve středověku se polovina lidí zabývala prací v zemědělství, aby uživila společnost. Dneska jsou to snad dvě procenta, a výživa společnosti je podstatně lepší než ve středověku.

Jde o efektivitu nejen samotné užitečné práce, ale i o smysluplné využívání výsledků této práce. Šetření nemusí být výrazem bídy společnosti, ale může být výrazem její vyspělosti, stejně jako třeba sběr druhotných surovin. A společnost by v první řadě měla mít co nejefektivnější a co nejštíhlejší řídící aparát (z fleku třeba zrušení senátu a prezidenta, sněmovna jako zákonodárný sbor stačí, stejně jako premier jako představitel výkonné moci).

Takže důchodový systém není jenom o zvyšování věku odchodu do důchodu, ale o celém řízení společnosti.

1 2
možnosti

Jsou to ale hrozný teorie. Trojčlenka atd. Věci mimo chápání 90% populace. Těch zbývajících 10% to navíc je ochotno pochopit jenom tehdy, pokud se to týká někoho jiného, než jich samých. - - - - Ale co se těch důchodů týká, tak už jsem minulý týden slyšel první myšlenku, která naznačuje směr. Totiž že 90% OSVČ si platí minimální zálohy a že by se s tím mělo něco dělat /tj. jakože jim to zdražit/. No ale na to se objevil docela čerstvý protinázor - prostě těm OSVČ snižme důchody. Tzn. odborně řečeno, zvyšme tu tzv. "zásluhovost", a kdo málo platí, bude mít proporcionálně menší důchod. Tzn. reálně by aktuální důchodci - bývalí OSVČ měli průměrně důchod třeba 6 až 8 tis. Kč. A já to vidím jako docela použitelný návrh. Pak se může upravit i důchod těch, co dělali celoživotně za minimální mzdu, třeba na cca 10 tis. Kč max., v dnešních cenách. No a odchod do důchodu se může nechat na těch 68 letech a bude vyřešeno. A hned mám radost, že se nakonec dobrá věc podaří. Ani to nebude dlouho trvat.

2 1
možnosti

To zní velmi pěkně a je to racionální úvaha, bohužel všude, kde se to kdy vyzkoušelo, to dojelo na morální hazard. Potíž: Současní politici to příjmou, pod tlakem jsou politici za generaci a více, kteří to neustojí. Už to tady bylo. :-) Ale jinak máte samozřejmě hodně pravdy.

1 0
možnosti

Tak zapomínáme, že komunisté v důchodovém systému drželi ohromné rezervy, které rozkradla vláda ODS v čelem s agentem KGB Klausem.

A v jeho šlepějích šly další vlády po něm a kdykoliv byl systém v plusu a to byl a je většinu doby, tak z něj peníze tahaly. Takže stát má vůči penzijnímu systému dluh a specialní dluh mají všichni členové a voliči ODS. Proto by mělo být specialní zdanění pro ně.

1 4
možnosti

Komunisté v důchodovém systému žádné rezervy nedrželi. Systém byl průběžný, tedy stejný jako dnes. Pokud bylo saldo důchodového účtu kladné, byl to důsledek účetních operací. Prostě na ten účet šlo víc, než se vyčerpalo. Příští rok se to upravilo. Rozhodně to nebylo tak, že by se někde hromadily peníze, které nikdo nečerpal. Takže nemáte pravdu.

1 1
možnosti

Je zajímavé, že nikdo nechystá reformu dávek pro netáhla, že nikdo neudělá nezávislý audit na fungování státu. My lopaty už prostě toho otesánka nedokážeme nakrmit. Ono přidávat si o desítky procent a pak otravovat, že není na důchody je docela drzost.

6 0
možnosti

J65a10n 86V27ě36r68n52ý

14. 2. 2023 8:02

Netáhla jsou všichni s příjmem pod tak 100 tisíc měsíčně. Máte pravdu, všechno bych jim osekal, když si na to neumějí vydělat, amatéři.

0 0
možnosti

A jaké počty používají země, kde se chodí do důchodu dříve, důchody jsou tam větší, pracovní týden kratší a ceny nižší a kvalita zboží vyšší a i tak jim to vychází? asi zázrak, co?;-D

7 2
možnosti

Které země to jsou?

1 0
možnosti

Nemusí. Rozhodně ne tady s našimi platy a evropskými cenami.

2 0
možnosti

Kdyby nebyla v Česku obrovská korupce, pak by bylo peněz dostatek. Tedy i na penze.

3 2
možnosti

Kéž by to byla pravda.

1 0
možnosti

"V důchodu prožijí nynější čerství penzisté v průměru o více než o rok delší dobu, než penzisté z roku 1989."

To je pravda pravdoucí, o tom žádná. Ale tak nějak opomíjíte prozradit, že ti samí čerství penzisté pracovali o více než tři roky (skoro čtyři) déle. Ono zamlčet účelově fakta je totéž, jako lhát.

5 3
možnosti
Foto

Opravdu pracovali o tolik déle? Jakým způsobem započítáváte změnu průměrného věku nástupu do zaměstnání?

1 0
možnosti

Pane Smrčko, kupecké počty nefungují. Nic se nedá vykalkulovat. Dogma pětislepence a ANO, že se musí zrušit superhrubá mzda okradla tento stát o sto miliard. Dogma rovné daně pomohlo bohatým a okradlo nízkopříjmové. Když jsem měl v devadesátých letech nadstandartní příjmy, nevadilo mi, že od jisté hranice budu platit daň 25% a pokud bych přešvihnul další hranici, tak i 40%. Věřil jsem, že to zemi pomůže. Taky jsme měli přebytkový rozpočet. Ale pánům poslancům a senátorům to vadilo, že platí vysoké daně. Oni chtěli platit stejné daně, jako ten, kdo dělá za minimální mzdu. Já jsem po rovné dani netoužil.

Dnes: odposlechnuto: proč pracuješ ve Finsku? Protože v této žebrácké zemi dělat nebudu. Proč pracuješ v Německu? Za práci, kterou bych dělal tady, bych dostal dvacet tisíc, v Německu mi dávají sto tisíc. Proč nemáš děti? Tomuhle režimu dělat děti nebudu. Mám dřít, ještě vychovávat děti, splácet hypotéku a ještě si šetřit na důchod? Na to jim kašlu. Jak to, že nemůžeš sehnat stomatologa? Protože ti vystudovaní hned odešli do Rakouska a Německa. Naše země se stala vyprodanou zemí u snědeného krámu. Všechny problémy nejde řešit zvednutím hranice odchodu do důchodu. Problémy se musí řešit komplexně. I přes zdanění kapitálu, které z této země odchází.

Vztah ke starším lidem ve firmách? Vám už je šedesát a nestíháte. Pokud si nevyřídíte invalidní důchod, tak máte padáka. Naše firma za vás nebude platit odvody. Ale když chce vláda zvedat datum odchodu do důchodu, proč nezavede zákon o zranitelných pracovnících? Přece by bylo jednoduché vydat zákon, že firmy nebudou muset platit odvody za zaměstnance starší šedesáti let. Mně to už může být jedno, jsem v důchodu a dělám jenom tu práci, kterou mám rád. A mladých mi líto není. Jaký si zvolili svět, tak takový ho mají. Bohužel spousta mých mladých přátel hlasuje nohama. A s tím se nedá nic dělat. Jedině nedělat nic a pak hasit požáry, jak to dělá současná vláda. Možná brzy dojde i na zdanění důchodců, už jsem slyšel, že by se d

8 6
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS