Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vysvětlí mě někdo, proč VZP dala pokutu mé doktorce za to, že nevybírala regulační poplatek? A nebylo to málo, 70 K.

1 0
možnosti

Vysvětlit by měla VZP, proč tak málo!

Uzákoněná pokuta za nevybírání regulačních poplatků byla 50.000,-Kč!

:-)

0 0
možnosti

Dobrý večer, především děkuji všem diskutérům, K některým příspěvkům se níže vyjádřím.

0 0
možnosti

Co reguluje poplatek za recept?

Co reguluje poplatek za kontrolu, na kterou tak jak tak musim?

2 1
možnosti

Doplatky nemají jen funkci regulační!

Částečně jsou též doplatkem toho, na co pojišťovny nemají!

Částečně jsou též mementem, že kvalitní zdravotnictví nemůže být zadarmo!

:-)

0 0
možnosti

K29a93r49e83l 43N33o53v61á72k

17. 12. 2013 16:11

"V dnešním systému je totiž v podstatě možné..."

Aha, tak systém je eufemisticky řečeno nedokonalý(pro méně chápavé, stojí za h...o) a ty občánku to zaplať. Já Šulín, můj skřet a další např. nedostudovaný magistr Šnajdr máme svý min.100 klacků jistých, tak co bychom se starali o zlepšení nebo výměnu systému, který nedokáže zabránit rozkrádání prostředků veřejného zdravotního pojištění, ale který jsme s úspěchem dříve a jistě s úspěchem (pro vlastní kapsu) i později, až v politice skončíme, zase využijeme. A já blogger brečím, že by jeden zbytečný transfer z kapes občanů měl být zastaven. Nejdřív ať politici zalepí díry, kterými utíkají peníze a teprve pak ať chtějí nějaké platby od obyvatelstva.

Záporná karma.

4 1
možnosti

Pane Nováku, naučte se chápat slova a čtěte pozorněji, prosím. Nebrečím nad zánikem poplatků. Nicméně v naší situaci to znaená jenom to, že bude nutné vzít někde asi pět a půl miliardy korun a přidat ještě další tři miliardy, aby peněz neubylo. Že je systém špatný? No to se přece ví dávno - je naprosto neekonomický a hloupý. Například proto, že je placen prakticky ze sto procent z veřejných zdrojů a velmi málo z vlastních, což právě vede k přečerpávání péče. Navíc není příliš kontrolovaný a ani není kontrolovatelný, má hanebnoui lékovou politiku. A tak dále. Jenže to na věci naprosto nic nemění. Mimo jiné také proto, že tady byl zaveden mýtus bezplatné zdravotní péče, což je opravdu velká historická lež. Jinak je vaše poznámka příliš obecná. Návod na zalepení děr směřujte současným politikům, jistě to ocení.

0 0
možnosti

Zásadně nejsem proti poplatkům ve zdravotnictví,ale  regulační poplatek byl největší nesmysl jaký byl zaveden . Reg.poplatek se zvrhnul na poplatek za každou návštěvu lékaře i když si jdete jen pro recept. 40 let nás regulovali komunisti a teď nás chtějí regulovat znova. Proč se poplatky nejmenují třeba administrativní a nebo jen poplatek. Jen jednou jsem se ozval když jsem si byl jen pro recept proč mám platit reg.poplatek když mě lékař nevyšetřil a napsal mě jen recept. Lékař mě vzal ruku změřil mě tep a řekl mě že jsem tedy vyšetřen a poplatek musím zaplatit. To je chování lékařů?

Pamatuji se jak nám p.Julínek s p. Cikrtem v televizi při zavádění poplatků vysvětlovali že poplatek se zavádí proto aby v čekárnách bylo  méně lidí a abychom k lékaři nechodili s každou prkotinou ale aby se nám vyplatilo malou chřipku a nebo rýmu léči sami nakoupením  léků v lékárně.

Teď se platí t.z reagulační poplatek při každé jakékoliv návštěvě lékaře a dokonce jsem platil regulační poplatek při zákroku na očích který jsem si celý sám platil a to 55:000korun. To už je opravdu nehoráznost.Jelikož je pod moji důstojností se s lékaři dohadovat a zasmolených 30 korun tak platím.platím a platím.

Snad už nová vláda dostane rozum a tyto poplatky zruší.,a do zdavotnictví dostane peníze jinak třeba úsporami a nebo tím že pohlídá aby se méně kradlo.

4 2
možnosti

Jako přímý důsledek regulace jsem po jeho zavedení poznal okamžitě. Dříve jsem čekal u obvodního lékaře nezřídka i 3 hodiny. Po Julínkově politické sebevraždě, v podobě  třiceti kačkového poplatku, tedy ekvivalentu jednoho piva, v podobě zdravotního poplatku, který má zaveden takřka celý svět a to i ten nevyspělý ( nejvyšší poplatek mají Rusové )  jsem odbaven do deseti minut. Nová vláda dostat rozum nemůže, neboť kde nic není , tam ani čert nebere. Tak si ten bezbřehý populismus, spočívající ve zrušení již zavedeného, vybojovaného  a osvědčeného ( pokud zaplatíte  za výdej receptu, chybu Vážený pane hledejte v sobě ) vychutnejte.

4 3
možnosti

Ve zdravotnictví je taková situace jaká je, protože prakticky všem zainteresovaným vyhovuje. Pojišťovny jsou v pohodě, ty si svá procenta na vlastní režii vždycky vezmou, i kdyby nemělo zbýt už ani na aspirin. Lékaři, zejména obvoďáci, mají také své jisté - stabilní místo, slušný plat i respekt společnosti. Vlastníci zdravotnických zařízení si také nestěžují, i když se dostanou do ztráty, někdo to nakonec vždycky nějak zatáhne. Zkrátka všichni táhnou za jeden provaz a současný stav jim do značné míry vyhovuje.

Pokud by se mělo budovat skutečně efektivní zdravotnictví, kdy pojišťovna bude zkoumat potřebnost každého vyšetření, adekvátnost zvoleného způsobu léčby a přezkoumávat diagnózu v případě dlouhotrvající pracovní neschopnosti, mnozí lékaři a vlastníci zdravotnických zařízení by zaplakali. A na druhou stranu by lékaři měli oprávněnně požadovat zjednodušení agendy, zrušení nesmyslných stropů pro různé úkony a dobrou platební morálku pojišťoven.

Vůbec nejraději bych viděl změnu zdravotního pojištění z povinného na dobrovolné a aby změnilo svůj charakter z daně na skutečné pojištění. Toho se však asi nikdy nedočkám.

0 1
možnosti

pokud by zdravotni pojisteni meo byt opravdove pojisteni (tj. pojistka by se platila del rizik), tak nam tu zbyde hromada lidi, kteri nebudou  pojistitelni napr. kvuli spatne rodine anamneze nebo spatnemu DNA.

Proto s vasim navrhem nemohu vubec souhlasit.

0 0
možnosti

Autor vyčítá Čechům, že zdravotnictví stojí 35 000 Kč na osobu, nepíše však, kolik stojí léčení cicích občanů, které si k nám ze "solidarity" vozíme ze zahraničí, nepíše, kolik stojí léčení občanů, kteří sice na dávkách dostávají třeba 3 - 5x víc, než pracuící, ale za zdravotní péči platit nemusí.

4 0
možnosti

Pardon, ale to je blábol. Já za prvé nic nevyčítám, já konstatuji, jaké jsou náklady na jednoho občana a rok. Jste nějaký vztahovačný Čech, když Vám takové konstatování faktu zní jako výčitka. Asi byste se měl zamyslet nad svým sebevědomím, bude na to zřejmě zle. Poznámkám o dovážených pacientech ze solidarity nechápu, poskytnutá péče cizincům z EU je placena z jejich pojištění v zahraničí nebo z pojištění cestovního, lidé mimo EU si péči platí kompletně nebo mají pojištění, které náklady kryje a platí ho pojišťovna. Pak jsou zde například lidé s pracovním povolením, ale ti mají pojištění a tak dále. Co se týká občanů na dávkách, to je zcela jiný problém. To je chyba sociálního systému. V celkových počtech to ale nedělá hlavní problém. Pokud máte jiná čísla, tak je napiště, ale diskutovat takto vágně a házet slova nemá cenu.

0 0
možnosti

Jen malá poznámka

Píšete: "V dnešním systému je totiž v podstatě možné, aby jeden pojištěnec navštívil postupně tři nebo téměř jakýkoliv počet lékařů a nechal si od nich udělat ta stejná vyšetření a vyslechl jejich diagnózy a nápady, jak situaci řešit." 

Za prvé: např. v Německu je tzv. druhý názor naprosto běžná věc, protože ten první doktor se může splést, a nebo existuje víc možností léčby a je v zájmu pacienta, aby se vybrala ta správná, tedy efektivnější, a tím se ušetřilo nejen jeho zdraví, ale i peníze. Pár vyšetření navíc tak v konečném součtu může ušetřit třeba i operaci.

Za druhé: Mně trvalo přes třicet let a nejméně pět doktorů, než jsem dostala aspoň tu správnou diagnózu, a ani náhodou s tímhle problémem nejsem jediná. Takže až tohle přestane být aspoň v některých krajích standard, přestanou lidi chodit postupně k několika doktorům, protože to nebude nutné k tomu, aby se aspoň zjistilo, co jim je, a mohlo se s nějakou léčbou začít.

2 0
možnosti

To je jistě smutný případ a je mi líto, že jste měla takovéto problémy, ale co se týká "druhého názoru", to je postup, který si pacient vyžádá od pojišťovny a nikoliv jen tak ad hoc. To je ale zcela jiný případ. Bohužel je prokázáno, že duplicitní a násobná péče je u nás častá a to nikoliv v případech, který bychom mohli i jen vzdáleně připodobnit Vašemu. Hodně štěstí a přeji zdraví.

0 0
možnosti

Ono je to ještě jednodušší. V celém civilizovaném světě, když Vás někdo ošetří, dá Vám fakturu za odvedenou péči. Jako u každé jiné služby. 5 dní na lůžku, 55 prášků, 4 vyšetření atd. A v tom okamžiku každý pacient ví, kolik stojí jeho zdraví. Například cena totální endoprotézy je v ČR od 80 do 100 tisíc. Proti tomu za 10 dní pobytu po 100 Kč tedy 1000 Kč je nic. A každá babička, která by dostala účet na cca 100 000 Kč a z toho by bylo 99 900 od VZP, by pak zbytek doplatila s velkým poděkováním. Smutné je to, že každý nemocniční informační systém to umí, protože musí umět fakturu pro samoplátce. Vytiskl by se jeden papír, který by pacient podepsal. A úspora 1% je cca 3 miliardy Kč. Nabízel jsem to už před dvěma lety špičkám politiků a oni společně s lékaři nemají zájem systém zprůhlednit. 

Takže naše zdravotnictví je bezplatné a politici mohou dělat svůj kapitál na 30 Kč.

Vždyť na to máme ústavní nárok.;-D

1 0
možnosti

Ano, zcela souhlasím. I pouhá informace o ceně je velmi podstatná.

0 0
možnosti
Foto

O64t79t95o 49Č18e75r56n69ý

17. 12. 2013 12:05

Zvláštní, že něco podobného funguje ve Švédsku. Např. zavoláte do nemocnice, že jste ten a ten, oni zjistí co máte za léky a předpis elektronicky pošlou do systému, který je napojený na všechny lékarny v zemi. Přijdete a vyzvednete. Samozřejmě, nabídnou i levnější lék, když je to možné.

1 1
možnosti

L68i35b22o63r 69H38o23s97a85k

17. 12. 2013 12:23

V Cesku nemuze fungovat asi milion veci ktere jsou ve Svedsku normalni..

1 0
možnosti
  • Počet článků 362
  • Celková karma 19,60
  • Průměrná čtenost 1387x
Jsem původním povoláním biolog, ale od roku 1990 se zabývám ekonomikou, především podnikovou. Specializuji se na problematiku sanací a restrukturalizací. Profesor podnikové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky